Must sees: Sardinie

Sardinie is een eiland met vele gezichten: Prachtige stranden, ruige rotskusten, antieke bouwwerken, gastvrije bewoners en natuurlijk heel veel schapen. We hebben, in willekeurige volgorde, een paar hoogtepunten en must sees voor je op een rijtje gezet.

1.Capo Coda Cavallo

MAR_9639

Deze baai ligt aan de oostkust van het eiland. In de zomer een mierennest van toeristen, de rest van het jaar een verlaten paradijs. Het zeewater is fel blauw en het uitzicht op de Tavolara berg adembenemend. Tip: Veel mensen verdwalen zoekend naar Capo Cavallo. Je moet een klein zijweggetje nemen dat lijkt op de ingang van een resort. (bordje: Villaggio Est, Capo Coda Cavallo)

2.Romaans-Pisaanse kerken

Romaanse kerken Sardinie

Maar weinig mensen weten dat op Sardinië een schat aan Pisaanse kerken te vinden zijn. Vaak midden in het landschap duikt zomaar ineens een prachtig bouwwerk op dat niet zou misstaan in Pisa. Het verschil is dat de Sardijnse kerken bijna niet beïnvloed zijn door andere stijlen en dat er geen rijen toeristen omheen zoemen. Echt een spirituele ervaring dus!

3.Castel Sardo

MAR_5214

De Cinque Terre van Sardinie. Dit dorpje is gesticht door de Genuezen en ademt de sfeer van de Cinque Terre in Ligurië. Het oude centrum boven op de berg werd gebouwd om de inwoners te beschermen tegen plunderende piraten. Het oude centrum is redelijk toeristisch terwijl in het nieuwere stadje, aan de voet van de heuvel, het echte Sardijnse leven gewoon doorgaat. Bovendien zijn er een aantal mooie strandjes in de buurt waar je een prachtig zicht hebt op Castel Sardo.

4.Bottarga

MAR_6612

Bottarga is een typisch Sardijns product. Van de eitjes van de harder (muggine) wordt een soort kaviaar gemaakt wat de Italianen graag door hun pasta doen. Als je in de buurt van Cabras bent is het leuk om naar een traditionele visserij te gaan en te kijken hoe de vissen worden gevangen. Vaak zit er bij zo’n visserij een restaurant waar je de heerlijkste bottarga gerechten kunt krijgen!

5.Fertilia

Fertilia Sardinie

Een zeer fascinerend dorp. Opgericht door Mussolini himself, totaal in de stijl van de tuinsteden van Ebenezer Howard. Alle oorspronkelijke gebouwen en standbeelden staan er nog. Er worden regelmatig vlooienmarkten gehouden waardoor de surrealistische sfeer helemaal compleet is!

6.Bisso

Bisso-opzoeknaaritalie

Bisso wordt ook wel “Zijde van de Zee” genoemd. Van enorme steekmosselen wordt een gouden stof geweven die vroeger alleen werd gebruikt door koningen en prinsen. Er is nog maar 1 vrouw die deze techniek (van het opduiken tot het verwerken) onder de knie heeft. Chiara Vigo (link!) heeft in San’Antioco een klein museum, tevens haar atelier. Zeer de moeite waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *