BlogGeen categorie

Hoog water in Venetie

Voor wie het nog niet wist: Wij wonen sinds twee maanden in Venetie! En ja dan krijg je er vroeg of laat mee te maken: Acqua Alta, hoogwater. Vandaag was het zover. Om 7:00 werden we gewekt door het lucht alarm. Een sirene die met verschillende pieptonen aangeeft hoe hoog het water zal komen. Vier verschillende tonen in dit geval, 140 cm dus. 

Het pleintje achter ons huis stond al snel onderwater. Ik kon nog net Luna (onze dochter) naar school brengen, waarna de stad letterlijk door een golf werd overspoeld. Razendsnel liepen pleintjes en straten onder. Het meeste water komt door de putjes omhoog geborreld. Dit kun je goed zien hier in Campo San Polo.

Voor ik het wist zat ik in de val. Mijn elegante rode regenlaarsjes waren niet opgewassen tegen het Venetiaanse watergeweld. Dolend door de stad besloot ik dat deze magische Atlantis ervaring meer waard was dan natte voeten en probeerde ik, genietend van het spektakel, thuis te komen. 

Eenmaal bij de Rialto brug kwam ik in de chaos terecht. Een mix van ramptoeristen en ongeduldige Venetianen proberen vanaf de brug naar het San Marco plein of hun werk te komen. Je kunt ze goed uit elkaar houden: toeristen dragen bijna allemaal goedkope fluorizerende nep laarzen die je over je schoenen kunt trekken. Venetianen daar in tegen hebben bijna allemaal professionele lieslaarzen, waarmee je veilig door het hoge water kunt zonder nat te worden. 

Eenmaal op piazza San Marco blijkt dat alles geblokkeerd is. De verhoogde vlonders die op dit soort dagen worden neergelegd zijn niet meer veilig door de hoogte van het water en dus mogen we niet verder. Een elegante Venetiaanse heer waadt  met wandelstok en al in zijn eentje over het plein. Wie weet hoe vaak hij al Acqua Alta meemaakte. In ieder geval vaker dan ik.

Ik ga rechtsomkeert opzoek naar een manier om thuis te komen. Onderweg koop ik een paar lieslaarzen, voor mijn volgende Acqua Alta.  

Oh ja,  nog een tip voor eventuele (ramp)toeristen: mocht je toevallig in Venetie zijn tijdens hoogwater doe de Venetianen dan een plezier en ren niet als een op hol geslagen kalfje door het water. Dit creeërt namelijk golven waardoor er extra water in de huizen en winkels loopt. Niet zo fijn dus.