BlogGeen categorie

Zonnen op z’n Italiaans.

We weten allemaal dat Nederlanders kampioen zijn in het vangen van de, meestal zeldzame, Hollandse zonnestralen. Zodra de zon tevoorschijn komt gaan de jassen uit en worden de witte kuiten ongegeneerd blootgesteld aan de buitenwereld. Italianen zijn heel anders. Je zult nooit een Italiaan met korte mouwen tegen komen voor het april is. Ook al stijgt het kwik tot 20 graden en lopen de toeristen half naakt rond, de Italianen zijn en blijven verlegen voor de zon.

Zonnebril, winterjack en jeans. Dat is de basis outfit van de gemiddelde italiaan tot april (of langer). Dat komt misschien omdat de zon hier veel vaker schijnt en dus ook een grotere bedreiging vormt. Bovendien hoeven italianen niet zo nodig iedere zonnestraal te pakken, want morgen schijnt ie hoogstwaarschijnlijk toch weer. Tot slot vinden ze witte kuiten gewoon niet zo elegant, en de bella figura speelt hier natuurlijk altijd een grote rol.

Dit voorjaar was het al vroeg warm, en ik merkte dat zelfs de Bolognezen voorzichtig uit hun grotten kwamen. Tot mijn verbazing werd er vorige week zelfs gezond op Piazza Maggiore, inclusief korte mouwen en…… jeans en zonnebrillen…..dat dan weer wel.