Blog

De Mozaïeken van Ravenna

Ik woon inmiddels meer dan 4 jaar in Bologna en was nog nooit in Ravenna geweest. Gek genoeg is het stadje niet zo bekend, en dat terwijl er misschien wel de mooiste mozaïeken van Italie te vinden zijn! Tijd om een kijkje te nemen dus.

Romeinse Rijk. Het nu zo knusse stadje Ravenna heeft een bewogen geschiedenis. In 402 werd Ravenna onder keizer Honorius de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk en na de verovering van Italië door Theodorik de Grote in 493 werd het als zetel van diens Ostrogotische Rijk opnieuw hoofdstad. En de hoofdstad moest natuurlijk bedekt zijn met de mooiste mozaïeken! Vandaar dat Ravenna maar liefst acht bouwwerken herbergt die op de Werelderfgoedlijst staan! Voor 9,50 euro kun je er vier hiervan bezoeken.

Chiesa di San Vitale. Als eerste bezoeken we de San Vitale kerk, gebouwd tussen 526 en 547.  Deze achthoekige kerk is een combinatie van Byzantijnse en Romeinse elementen en is een van de oudste christelijke kerken van Italië. Op de mozaïeken zie je Christus op bezoek bij de Byzantijnse keizer Justinianus en zijn vrouw Theodora. Het schijnt zelfs dat Gustav Klimt zich heeft laten inspireren door deze prachtige mozaïeken!

Vergeet trouwens niet naar beneden te kijken, want ook de vloer is bedekt met mozaïeken!

 

Mausoleo di Galla Placida Vlak naast de San Vitale ligt het Mausoleum van Galla Placida, een pittige Romeinse keizerin. Keizer Onorio gaf de opdracht voor de bouw van dit mausoleum voor zijn zus. Galla Placidia was niet alleen de zus van keizer Onorio, ze was ook dochter, vrouw en zelfs moeder van diverse Romeinse keizers, en regeerde zelf 12 jaar. Het Mausoleum draagt haar naam, maar ze ligt hier niet begraven.

Van buiten lijkt het een simpel gebouwtje maar de met mozaïek bedekte muren zijn zo prachtig dat  je eenmaal binnen je in een sprookjeskasteel waant. De gouden sterrenhemel en afgebeelde dieren behoren tot de oudste mozaïeken van de stad, en zijn waarschijnlijk toe te schrijven aan byzantijnse en romeinse artiesten.

Tip: Laat je ogen wennen aan het donker door ze eerst dicht te houden en ze pas open te doen als je midden in het mausoleum staat. Hierdoor is het effect van de mozaïeken nog sterker! (vraag wel even iemand om je veilig naar binnen te leiden 🙂

 

Battistero di Neon (Ortodossi)  Als derde en laatste bouwwerk bezoeken we het Baptisterium van Neon, ook wel van de Ortodoxen genoemd. Dit stond destijds voor Niet-Ariaans, want Arianen (een religieuze stroming) beschouwden men als ketters. Het mozaïek in het plafond stelt Johannes de Doper voor die Jezus doopt. Daaromheen bevinden zich de twaalf apostelen.

Van al die mozaïeken hebben we honger gekregen. We eten een heerlijke piadina (specialiteit van Ravenna) bij Piadineria il Melarancio en gaan dan nog even heerlijk pootje baden op het strand. Echt een aanrader dus, een dagje Ravenna!