Blog

Het klooster van San Fruttuoso: een magische plek

Tussen Genua en Cinque Terre, verscholen in een betoverende baai, ligt het San Fruttuoso klooster. Gebouwd in de 10e en 11e eeuw en uitsluitend te voet of met een boot bereikbaar, want de monniken hielden niet van pottenkijkers. Hoe ironisch dus dat het nu een toeristsche trekpleister is geworden en je in de zomer het klooster haast niet in komt door de massa mensen die op het strandje ligt te bakken.

En geef ze eens ongelijk: het water is kristalhelder en turkoois van kleur. Het grappige is dat het strandje pas in het begin van de 19e eeuw ontstaan is, na een heftige overstroming. Hiervoor stond het klooster letterlijk met z’n voeten in het water en konden mensen met giften voor de monniken zo met hun bootje het klooster invaren richting de voorraadkamers (vandaar de ronde arken)

Gelukkig is het buiten het hoogseizoen om wat rustiger en lukt het ons om de serene sfeer van hoe het hier ooit geweest moet zijn te proeven. Griekse monniken begonnen in 1050 met de bouw van het klooster dat door de jaren heen regelmatig is verbouwd en gerestaureerd. Er woonden maximaal 12 monniken, een kleine gemeenschap dus. Om het klooster heen woonden enkele boeren en de kerk werd ook bezocht door mensen van buitenaf.

 Voor lange tijd was het klooster in handen van de rijke Genuese familie Doria die ook begraven zijn in de tomba van San Fruttuoso. Nazaten van deze familie schonken het klooster in de jaren 80 aan FAI, een vereniging die zich inzet voor het behoud van cultureel erfgoed. Met geld van onder andere Giorgo Armani werd een groot restauratie project op touw gezet en is het klooster opengesteld voor publiek.

Na het klooster kunnen we het toch niet laten. Met een frisse duik op 1 november in het kristalheldere water  besluiten we ons bezoek aan San Fruttuoso, een magische plek!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *