Blog

Crotone: een vergeten stad vol schatten (en auto’s)

Crotone, of Kroton zoals de Grieken deze stad noemden, ligt aan de Ionische zee en wordt ook wel de vergeten stad genoemd, en terecht. Het vliegveld is gesloten, het treinstation ook. Er is geen snelweg, en Crotone staat in de Europese economische statistieken steevast onderaan, behalve als het om werkeloosheid gaat, dan staan ze juist bovenaan. Wij waren nieuwsgierig en gingen met onze Crotonese vrienden Enzo en Francesca op onderzoek uit.

Iets wat ons meteen opvalt is dat het centro storico vol staat met antieke kerken en palazzi maar dat er overal auto’s geparkeerd staan. Maar als je je deze straatjes zonder auto’s voorstelt is het eigenlijk een hele mooie stad. En het leuke is dat het er heel levendig is. Struinend door de straatjes horen we een groep opera zangers die met open ramen aan het repeteren zijn. Overal spelen kinderen buiten en zitten mensen op stoeltjes voor hun deur.

Toeristen zijn ze niet gewend, maar iedereen groet vriendelijk. Waar ze wel toeristen gewend zijn is in het Nationale Archeologie museum van Crotone, hoewel, de vriendelijke meneer van het museum vertelt ons dat het bezoekersaantal enorm laag ligt. En dit terwijl er toch echt interessante dingen te zien zijn in dit museum. Zo kun je er de gouden diadeem van Hera bewonderen, die de vriendelijke meneer met zijn eigen handen uit de klei getrokken heeft bij de tempel van Capo Colonna.

Verder herbergt het museum verschillende Griekse vazen, en een heel bijzonder beeldje van een “sirena” een personage uit de Griekse mythologie, in dit geval uit de Odyssee van Homerus.

Uiteindelijk mogen we zelfs op de foto met (een neppe versie van) de diadeem. En voor Andrea is er een prachtige Griekse soldaten helm.

Als afsluiting van onze dag in Crotone gaan we een lekkere calzone eten, maar niet voordat Enzo en Francesco ons hebben voorgesteld aan hun vriend, Elio, die een

klein leerwinkeltje heeft in het centrum. Hij maakt tassen, portemonnees, riemen en armbandjes. En natuurlijk krijgt Luna een leren armbandje met haar naam erop cadeau, che fortunata!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *