Blog

Bova, een idyllisch bergdorpje waar nog Grieks gesproken wordt

Op de punt van de laars ligt Bova, een bergdorpje met een bijzondere geschiedenis. Het maakte deel uit van de Area Grecanica, en je vindt er tot op de dag van vandaag mensen die Grieks spreken. Anders dan Pentedattilo is Bova nog steeds bewoond. De weg naar Bova is smal en vol met bochten, maar als je er eenmaal bent kun je genieten van een prachtig uitzicht op de Aspromonte.

Het dorp zelf is mooi, op sommige plekken verwaarloosd maar relatief levendig. Er hangt was buiten en in de buurtbar komen de plaatselijke mannen samen om een biertje te drinken.

Of, zoals wij, een bergotto. Een frisdrankje gemaakt van bergotto, een citrusvrucht die alleen in dit gedeelte van Calabrie groeit.

De mannen naast ons spreken in het Calabrees, maar in Bova moet je dus niet raar opkijken als je ineens een Grieks woord hoort. Sinds de Grieken zich vestigden in Calabrie wordt in dit gebied namelijk Grieks gesproken. En aangezien sommige dorpen heel afgelegen liggen spreken sommige mensen het nog, of in ieder geval een dialect met Griekse woorden. De straatanamen in Bova worden dus ook nog in het Grieks aangegeven:

Bovendien is er een heus linguistisch museum in Bova, het Museo della Lingua Greco Calabro. Hier wordt al het materiaal van de duitse taalkundige Gerhard Rohlfs tentoongesteld. Rohlfs  werd in de jaren 20 verliefd op Calabrie en was gefascineerd door het gebied waar men nog Grieks of Grieks Calabrees sprak. Hij bracht veel tijd door met de bewoners van onder andere Bova, en documenteerde de taal door middel van notities en foto’s.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *