Blog

Capo Colonna: een Griekse tempel voor Hera

Vlakbij Crotone ligt Capo Colonna, een belangrijke archeologische plek. Ooit stond hier de tempel voor Hera, de godin van de vruchtbaarheid en het huwelijk en de jaloerse echtgenote van Zeus. Inmiddels is er nog maar 1 pilaar van over (vandaar de naam Colonna, wat pilaar betekent) De Grieken kozen deze plek omdat het een strategisch punt was waarvandaan ze de golf van Taranto konden controleren, en het was lange tijd de grens tussen de Grieken gecontroleerde Magna Graecia en het begin van het Romeinse Rijk.

Je kunt de tempel en de opgravingen eromheen gratis bezoeken. De openingstijden? Die staan op dit professionele bord: van 9:00 tot een uur voor zonsondergang. Maandag gesloten.

Zoals gezegd was dit een strategisch punt van Magna Graecia en dus waren er veel publieke gebouwen. Vlakbij de tempel was een badhuis, verschillende huizen en villa’s.

Het is een hele bijzondere plek, en we snuffelen er heerlijk rond. De pilaar alleen al is prachtig dus het is niet moeilijk voor te stellen hoe mooi de hele tempel was in de tijd van de Grieken. Tot de 15e eeuw was de tempel zo goed als compleet, maar helaas hebben verschillende lokale heersers de tempel afgebroken en het materiaal gebruikt voor hun eigen kastelen en villa’s.

Opeens steekt er een harde wind op en als we naar links kijken zien we dikke zwarte wolken onze kant op komen. Het lijkt wel alsof Zeus boos is omdat wij, de mensen, de tempel van zijn vrouw hebben vernietigd.

We beginnen te rennen want de wolken zijn snel. Uiteindelijk lukt het ons te ontsnappen aan de woede van Zeus en komen we veilig terug bij camping Alfieri.  Capo Colonna is absoluut een magische plek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *