Blog

Etruskische schilderingen voor het oprapen

img_8068

We zijn beland in Etruria, het landgebied van de Etrusken, waar dit bijzondere volk hun elegante sporen na liet. Toscane, een deel van Umbria en Lazio maakten vanaf de tiende eeuw voor Christus deel uit van Etruria. Hun kenmerken? Geciviliseerde levensgenieters die geloofden in schoonheid. En dat is precies wat je in de necropoli van Tarquinia kunt bewonderen. Zo’n 200 Etruskische graftombes met adembenemende schilderingen.

img_8064Het archeologische park ligt naast het stadje Tarquinia, midden in de glooiende heuvels van Lazio. Wij hadden Luna bij ons, en dat was maar goed ook! Het is een super interessante route en ook voor kinderen goed te doen. Iedere graftombe heeft een klein trappetje naar beneden. Je drukt op een knopje en het licht gaat aan: de ene na de andere prachtige schilderingen komen te voorschijn!

img_8066

img_8065De schilderingen zijn (redelijk) goed bewaard gebleven en pas in de jaren zestig van de vorige eeuw ontdekt. Het is de enige plek ter wereld waar je Etruskische schilderingen kunt bewonderen . En dat niet alleen, het is ook de manier om de Griekse schilderkunst te bestuderen. Er kwamen namelijk veel Griekse kunstenaars naar Etruria, en hoogstwaarschijnlijk hebben die ook bijgedragen aan de grafschilderingen in Tarquinia.

img_8067

Na ruim twee uur te hebben rondgestruind tussen de graftombes zijn we moe maar tevreden. En Luna? Die vond “de tekening met de dolfijnen ” het mooist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *