Blog

De verborgen schatten van Vulci

IMG_6134(1)Na een paar dagen relaxen aan zee bij Argentario hebben we zin in avontuur. We rijden het binnenland in en gaan op zoek naar Vulci, een belangrijke Etruskische stad. Als we aankomen blijken we bijna de enigen. De meneer van de kaartjesverkoop is dan ook bijna verbaasd ons te zien. We kunnen kiezen tussen de korte wandeling of de lange (5 kilometer). Het is warm, maar er staat een lekker fris windje en we besluiten de lange route te nemen. Dat blijkt een goed idee….

IMG_6275Wat is Vulci precies? Vulci was een rijke en belangrijke Etruskische stad, 80 kilometer ten noorden van Rome en vlakbij de Thyreense zee. Het maakte deel uit van de Dodecapolis, de twaalf belangrijkste Etruskische steden die samen een federatie vormden vanaf ongeveer de 11e eeuw voor Christus.

IMG_6233

Nadat de Romeinen de macht van de Etrusken overnamen, (en ook veel van hun cultuur) werd Vulci minder belangrijk. Er zijn nog wel Romeinse villa’s en tempels gebouwd, waarvan je nu nog de sporen kunt zien.

IMG_6239 IMG_6253Het toffe van Vulci is dat er geen hordes toeristen om je heen hangen, en ook de informatie voorzieningen zijn mimimaal: geen digitale tour guide of hippe apps. Je moet echt zelf op ontdekking uit en soms kom je per ongeluk iets prachtigs tegen, zoals deze mozaiekvloer in een Romeinse villa, bedekt met dikke lagen stof:

IMG_6269Met een beetje water vegen we het stof weg en komt de prachtige dieprode mozaiekvloer tevoorschijn. Ook Luna ontdekte haar eigen mozaiekvloertje!

IMG_6272IMG_6258

De wandeling gaat van de stad naar de oude haven aan de rivier, we hebben broodjes met pindakaas (jawel!) maar ons water is, dankzij de mozaiek-schoonmaak actie, bijna op. Regelmatig rusten we uit in de schaduw van een boom.

IMG_6278

IMG_6249

Een beetje verhit en uitgedroogd komen we uiteindelijk aan bij een klein meertje. We hebben geen zwemkleding mee maar dat houd ons niet tegen; in onze onderbroekjes duiken we uitgelaten het frisse water in. Later blijken we in een beroemd meertje te drijven: Onder andere Antonioni, Bellocchio en Begnini hebben hier filmsscenes opgenomen! Voor ons is het de perfecte manier om onze ontdekkingsreis door Vulci af te sluiten.

IMG_6312 IMG_6321Bovendien zwemmen er ook “lekkere” vissen rond volgens een enorm wetenschappelijk informatiebordje aan de kant van het meer. Ach ja, je bent in Italie of je bent het niet!

IMG_6324

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *