Blog

Vespa feestje in Bologna

Italië is het land van de Vespa, de wereld beroemde scooter. De eerste Vespa werd geproduceerd in 1946, vlak na de tweede wereld oorlog. De vliegtuigbouwer Piaggio mocht toen geen vliegtuigen meer produceren, omdat Italië had gecollaboreerd met de Duitsers en dus besloten ze met de overgebleven onderdelen scooters in elkaar te zetten. Dat bleek een goed idee, want al gauw werd Pioggia een van de bekendste scooter fabrikanten ter wereld, en hun model de Vespa , ontworpen door Corradino d’Ascanio, is tot op de dag van vandaag een onmisbaar onderdeel van het Italiaanse straatbeeld.

RES_3540 copia

Zo ook in Bologna, waar 1 keer per jaar de Vespata wordt gehouden. Honderden Vespa liefhebbers uit de omgeving komen samen op piazza Carducci vanwaar ze gezamenlijk door het historische centrum van de stad rijden en vervolgens naar de nabij gelegen heuvels te rijden waar uitgebreid wordt gefeest. Iedereen doet mee: opa’s, pubers, verliefde stelletjes. Er is gratis eten, en er wordt natuurlijk uitgebreid gepraat over hun gezamenlijke liefde: de Vespa’s! “Hoe oud is die van jou?” “hoeveel PK?” “Mooie helm heb je!”

RES_3550 copia

RES_3613 copia
Wil je ook zo’n stoere helm met de Italiaanse kleuren? Kijk eens op http://www.helmonline.nl/jethelm.html

De eerste Vespata begon als een grap van een groep vrienden/Vespa lovers. In 1998 reden ze met hun tien Vespa’s van het centrum van Bologna naar de hevels, waar ze een eigen gemaakte parcours reden en uitgebreid aten. Onderweg stopten ze bij hun favoriete bar (Bar Ciccio) waar hun Vespa’s werden “gedoopt”. Inmiddels is de grap een beetje uit de hand gelopen: er doen ieder jaar zo’n 300 Vespa’s mee, en de Vespata is een begrip geworden in Bologna.

RES_3569 copia

RES_3603 copia

Natuurlijk staat veiligheid voorop, en dus heeft iedereen z’n scooter helm meegenomen! Want ook al zijn deze Vespa-lovers een beetje gek, zonder helm geen Vespata!

RES_3687 copia

RES_3674 copia

RES_3665 copia

Dit jaar regent het een beetje, maar dat mag de pret niet drukken! De hoge drukspuit van bar Ciccio maakt de toch al nat geregende Vespaers nog natter, en alle Vespa’s worden uitgebreid “gedoopt”. Ook de 19e Vespata is goed verlopen! Op naar nummer 20! Vieni anche tu?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.helmonline.nl/motorhelm.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *