Blog

De Thermen van Bagni San Filippo

MAR_1431blog

Wie van thermen houd is in Italie aan het goede adres. Dankzij de geologische ligging en vulkanische eigenschappen is het schiereiland gezegend met tientallen natuurlijke bronnen waar je heerlijk kunt relaxen. Zo vind je in het zuiden van Toscane de kleine borgo Bagni San Filippo, gebouwd boven op een vulkanische bron. Je kunt er kiezen voor een luxe SPA, maar wij gingen voor de meer avontuurlijke optie: een Bed & Breakfast vlak naast de natuurlijke bron.

IMG_3141

IMG_3145

Na een autorit van 3 uur (vanaf Bologna) komen we aan in het kleine, pittoreske Bagni San Filippo. We hebben op internet een kleine B&B gevonden, BBBagni, waar we voor een nacht een kamer huren. Het is een simpele maar knusse plek en de gastheer Fabrizio is erg behulpzaam. Maar het belangrijkste: Vanaf onze kamer is het nog geen 5 minuten lopen naar het natuurpark Il Fosso Bianco waar de termen zijn.

MAR_1551blog

We gaan meteen een kijkje nemen. We zien enkele mensen dobberen in de verschillende ‘baden’ van de rivier maar een oude meneer adviseert ons door te lopen naar de Balena Bianca. De witte walvis? En ja hoor, midden in het bos doemt plotseling een enorme witte rotsstructuur op, die inderdaad iets weg heeft van een walvis.

MAR_1577blog

Het warme kalkhoudende water heeft zich door de eeuwen heen vervormd tot een spectaculaire versteende waterval met vreemde vormen en kleuren. Op de top is het water heet, 50 graden Celsius, en naarmate je afdaalt koelt het af, tot het termale water samenkomt met het water van de rivier. De termen van San Filippo waren trouwens al bekend bij de Romeinen, en ze werden in 1566 door Cosimo de Medici opnieuw opgezet.

MAR_1513blog MAR_1522blog

In de voetsporen van de Medici dus. We beginnen onderaan, in het lauwe water van de rivier onderaan de rotsen. Er zijn hier en daar mensen maar druk is het niet.

MAR_1192blog

Het water voelt zacht aan en ruikt naar eieren. Dat komt omdat het zwavel en kalk gehalte van het bronwater heel hoog is. Bovendien ontstaat er een soort witte modder in de verschillende vasce die je op je huid kunt smeren om de thermale ervaring compleet te maken. We plonsen wat rond en genieten van het warme water van Bagni San Filippo.

MAR_1203blogWe besluiten de volgende ochtend vroeg op te staan en terug te komen bij zonsopgang, hopend dat er niemand zal zijn. En inderdaad: we zijn de enigen! De witte rots geeft bijna licht in het ochtendgloren en de sfeer is sprookjesachtig. Het contrast tussen de koude buitenlucht en de warme baden heeft een extra ontspannen effect op je lichaam, en we blijven een paar uur dobberen in de verschillende baden. Tip: neem een badjas mee, dan koel je niet te veel af na de warme baden!

MAR_1389blogNa een heerlijk uitgebreid ontbijt van Fabrizio voelen we ons als herboren en rijden we, nog een beetje stinkend naar zwavel, richting Arezzo, waarover snel meer!

Bezienswaardigheden Bagni San Filippo:

Pienza

Montepulciano

Arezzo

Lago Trasimeno

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *