Blog

Enorme eieren en een brandende duif: Pasqua in Italia.

Pasen is in het katholieke Italië een groot feest. Iedere stad of regio heeft zijn eigen tradities maar er zijn ook universele gebruiken, zoals de paasmis, gevolgd door de pranzo met familie en natuurlijk de enorme paaseieren.

IMG_3043
Paasmis in de San Pietro in Bologna

Eieren zoeken is hier namelijk niet echt een uitdaging, aangezien de Italiaanse eieren gemiddeld 30 centimeter groot zijn en een kilo wegen. Het gaat dan ook vooral om wat er in het ei zit, vaak een knuffeltje of een of ander speelgoed geval. Maar er zijn ook eieren waarbij het juist wel om de decoratie en de smaak gaat. Een maand voor Pasen beginnen de etalages van de pasticcerie in Italië vol te raken met deze enorme uove di Pasqua. Een paar voorbeelden:

IMG_3046
foto: Tasha Wahl

IMG_3044IMG_3045

  IMG_3047In Florence hebben ze, behalve de eieren, wel een hele bijzonder e traditie. Sinds de tijd van de kruistochten wordt er vanaf de altaar van de Duomo een brandende (inmiddels elektrische) vredes duif, oftewel colomba, afgeschoten om de versierde ossenkar die buiten de kerk staat te ontsteken. Vervolgens vliegt de duif weer terug naar binnen.

Florence: explosion of the cart ceremony
foto: Ansa

Als dit ritueel, de scoppio del carro, goed verloopt betekent het volgens de Florentijnen dat het een voorspoedig jaar zal zijn voor Florence. Maar als de duif zijn doel niet bereikt is dat een slecht voorteken. Zo leidde de mislukte vlucht van de duif in1966 volgens de Florentijnen tot heftige overstromingen van de Arno en in 2001 degradeerde Fiorentina naar de B Serie dankzij de duif. Dit jaar ging alles gelukkig goed, behalve de vlag die niet uitrolde nadat de kar was ontploft…..wie weet wat dat betekent voor Florence in 2016…..

foto:Ansa
foto:Ansa

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *