Blog

Cibò so good, part 2. Oude bekenden en walnoten pecorino

Een tijd geleden zijn we met vrienden gaan eten bij een Agriturismo niet ver van Bologna: La Tintoria. Midden in de glooiende heuvels van de Samoggia vallei ligt de kleine middeleeuwse burcht waar je kunt eten en slapen. We werden hartelijk ontvangen door Adolfo Fioretti en zijn drie dochters. Op de binnenplaats aten we de heerlijkste gerechten en dronken we hun eigen gemaakte wijnen.

MAR_0950 copia

En nu, drie maanden later, Komen we Adolfo weer tegen. Hij staat samen met zijn dochter en zijn heerlijke wijnen op het festival Cibo So Good. Zijn dochter herkent ons direct, en we raken aan de praat. Adolfo vertelt dat zijn opa al in de landbouw zat en graan en bloem verkocht. Zijn vader Gino kocht een gedeelte van oude burcht in Castello de Serravalle en zette zijn vaders traditie voort.

MAR_0961 copiaAdolfo werkte in eeste instantie als bank-medewerker, maar daar werd hij, zoals hij zelf zegt, niet erg blij van. Hij besloot na acht jaar dat hij terug wilde naar zijn roots en begon in 1990 zijn carriere als landbouwer. In 1999 opende hij, samen met zijn vrouw en drie dochters, de agriturismo.

MAR_0957 copia

En inmiddels produceren ze hun eigen D.O.C wijnen. We proeven een heerlijke Pignoletto, en een Rosso Bologna, beide lokale wijnen. Ook de eigengemaakte jam is heerlijk. Bovendien is de vallei beroemd om de Tartuffo Bianco.  ‘En oh ja, vertel ook dat we een zwembad hebben!’ drukt Adolfo me nog op het hart. Kortom, zoek je een leuk adresje in de buurt van Bologna en Modena? La Tintoria is zeker een goede optie!

MAR_1087 copia

Onze volgende halte is de kraam van Valsamoggia. Mijn aandacht gaat meteen naar een stuk kaas waarop staat ‘gerijpt met walnoot bladeren’. De twee jonge jongens leggen enthousiast uit dat deze pecorino wordt gerijpt in verse walnootbladeren, waardoor de kaas een duidelijke walnootsmaak krijgt.

MAR_0922_copia

We proeven een stukje, en inderdaad, de nasmaak is walnoterig. We proeven nog een andere pecorino, en de jongens vertellen ondertussen dat hun caseificio al drie generaties lang pure en lokale producten maakt.

MAR_0920

MAR_0903

Na een goed stuk kaas kan een lekker stuk brood geen kwaad. En hoewel Italie geen groe broodcultuur heeft, weet Matteo Calzolari, van Forno Calzolari mij toch tevreden te stellen. Hij laat me een volkorenbrood met sinaasappel proeven, wat verrassend lekker en fris smaakt!

MAR_1047 copia MAR_1048_copia

Matteo vertelt dat zijn vader ‘Francone’ al sinds 1956 brood bakt, en dat hij die traditie met liefde voortzet. Maar behalve traditie vindt Matteo inovatie ook belangrijk. Hij verzint dan ook regelmatig nieuwe recepten, zoals dit gevulde broodje met ragù.

MAR_1068 copia

Met volle buikjes en licht aangeschoten verlaten we uiteindelijk het Palazzo. Het is al donker, en piazza Maggiore ligt er bijna verlaten bij. We kijken nog even om naar het verlichte palazzo Re Enzo en lopen dan tevreden naar huis. Cibo di Bologna is inderdaad Very Good!

MAR_1096 copia copia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *