Blog

Bologna ziet het licht

Wie Bologna zegt, zegt due torri. De middeleeuwse Asinelli en Garisenda torens zijn inmiddels DE symbolen van de stad geworden. En daarom verdienen ze een beetje extra verlichting in de nacht. Ze stonden namelijk nogal in het donker.

IMG_1184Het afgelopen weekend ging de nieuwe verlichting aan en dat werd uitgebreid gevierd. Hoe? Met muziek, toespraken en duizenden nieuwsgierige Bolognezen. Hoewel het publiek een beetje teleurgesteld was (de verlichting is vrij subtiel en er is geen sprake van kerstbomen, sterren of disco effecten) was het toch een heel speciaal moment.

IMG_1182 IMG_1183De verlichting is namelijk permanent. Je kunt dus het hele jaar door genieten van de verlichte torens. Vice burgemeester van Bologna, Matteo Lepore, pleit op zijn blog zelfs voor “Bologna-licht stad”. Volgens hem moet Bologna de hoofdstad van het licht worden, om zo  duizenden extra toeristen te trekken tussen kerst en oud en nieuw.

 Zo ver is het nog niet, maar lichtjes zijn er al genoeg in Bologna. Zo is er de enorme kerstboom op piazza Maggiore, die Neptunus gezelschap houdt in de koude maanden. En er zijn verschillende kerstmarktjes te bezoeken, zoals op piazza Minghetti. Bologna is dus een prima plek om in de kerstsfeer te komen!

IMG_1135(P.s natuurlijk slaan de Italianen de plank ook wel eens mis: zoals hier in via d’Azeglio, waar de rood, wit groene verlichting het nationale gevoel zou moeten aanwakkeren, maar bij de meeste Bologezen vooral walging oproept..)

CAM02685foto’s: Valerio Greco en Andrea Margelli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *