Blog

Metafysica en kastanjes in Ferrara

Een van de vele voordelen van in Bologna wonen is dat je in een wip in prachtige steden kunt zijn: Venezie, Firenze en zelfs Rome kun je binnen twee uur bereiken vanuit Bologna. Maar ook kleinere, minder beroemde steden zoals Parma en Ferrara liggen vlakbij.

locandina-della-mostra-di-de-chirico-a-ferrara_474227Dit weekend gingen we op bezoek bij Andrea zijn bisnonna in Rovigo. We besloten er een middagje Ferrara aan vast te plakken, ook omdat we graag naar de tentoonstelling van de Grieks Italiaanse schilder de Chirico wilden, in palazzo Diamanti.

IMG_1039-1Giorgio de Chirico wordt gezien als de grondlegger van de metafysische schilderkunst aan het begin van de twintigste eeuw.

Giorgio-de-Chirico Alledaagse voorwerpen werden door de Chirico uit hun context gehaald en in een surreaal, bijna poëtisch landschap afgebeeld. Op deze manier wilde de Chirico laten zien dat de toenmalige realiteit (sterk beïnvloed door de eerste wereld oorlog) niet kon worden uitgelegd door middel van logica.

index

De_Chirico_Le_muse_inquietanti.jpg-181110172056.jpg-Artitude De schilderijen van de Chirico zetten aan tot denken, maar ik moet zeggen dat ik vooral werd gegrepen door het werk van Carlo Carra’, futurist en later metafysisch schilder die veel samenwerkte met de Chirico.

IMG_1043Na twee uur metafysica zijn we hongerig, en we besluiten op zoek te gaan naar iets concreets: voedsel. Het is al bijna donker en centrum van Ferrara is totaal in de kerstsfeer. We vinden een kastanje verkoper die op het plein naast de Dom van Ferrara kastanjes roostert en “mistocchina” (een typisch Ferrarees kastanje pannenkoekje) maakt. De perfecte manier om deze Ferrarese middag af te sluiten dus!

IMG_1044IMG_1070

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *