Blog

Enologica: De lekkerste wijnen van Emilia Romagna

Piemonte en Toscane zijn misschien de meest beroemde wijnproducerende regio’s van Italië, maar Emilia Romagna is een dappere en originele concurrent. En dat lieten ze dit weekend merken: in hartje Bologna, in het prachtige palazzo Re Enzo, presenteerden de beste lokale kantines hun wijnen. Voor 20 euro kreeg je een glas, en drie dagen onbeperkte toegang tot het Emiliaanse wijn walhalla. En natuurlijk waren wij erbij!

IMG_1081Als we de met fresco’s bedekte hoofdzaal van palazzo Re Enzo binnen lopen hangt er al een gezellige, bijna frivole sfeer.  Wijnproeven is misschien een serieuze zaak, maar de italianen vinden een goed gesprek minstens zo belangrijk. En dat is precies wat wij zoeken: goede wijn met een verhaal.

IMG_1085De eerste cantina die we proberen is “San Patrignano”. En een verhaal krijgen we. Deze wijnkantine wordt gerund door (ex) verslaafde jongens en meisjes. En het is meer dan een wijnkantine alleen. In 1978 besloot Vincenzo Muccioli drugsverslaafde jongeren in huis te nemen en ze “her op te voeden”. Zijn idee was: deze jongens en meisjes hebben drie dingen nodig: amore, una famiglia e lavoro. (Liefde, een familie, en werk) Die familie en liefde kwam van Vincenzo en zijn vrouw, en het werk moest gecreëerd worden. Timmermannen, pizzabakkers, meubelmakers, wijnproducent, alles was mogelijk bij Vincenzo. Hij bezat een groot terrein waar een wijngaard werd opgezet. Inmiddels zijn we 37 jaar verder, en zijn er zo’n 25.000 personen geholpen door de (soms omstreden) methode van Vincenzo en heeft de wijn van San Patrignano meerdere prijzen gewonnen. Vincenzo leeft inmiddels zelf niet meer, maar zijn erfgoed wordt in stand gehouden. Un brindisi sul amore!

CAM02670We bedanken Stefano voor zijn verhaal en beloven langs te komen met onze camper. Tijd voor de volgende wijn. We belanden bij “Tenuta Santa Cecilia alla Croara” een lokale kantine gelegen midden in de colli Bolognesi. We proeven een pignoletto frizzante die ons erg bevalt: licht sprankelend en fris van smaak. De eigenaresse vertelt ons dat de monniken van het nabij gelegen klooster al eeuwen wijn produceren en dat zij deze traditie met liefde voortzetten. Hun wijn is 100 % biologisch. Je kunt bij deze cantina zelfs overnachten aangezien ze ook een bed en breakfast runnen.

CAM02665-1Ondertussen komen we vrienden tegen en we wisselen onze ervaringen uit.

IMG_1077Wij vertellen over de zus en broer van “Villa Papiano” die de hoogst gelegen cantina van Emilia Romgano runnen (500 meter) en onder andere een heerlijke Vermouth produceren.

IMG_1089Onze vrienden vertellen op hun beurt dat we beslist  naar “Santa Lucia” moeten om de famoso wijn te proeven.Dus dat doen we.

En dat blijkt de moeite waard. Niet alleen vanwege de wijn, maar ook vanwege Paride, de eigenaar. Een enorm charmante man die behalve over wijn ook graag over politiek praat. Hij vertelt dat hij als jonge jongen een lokale wijn dronk die hij later als enoloog liet onderzoeken. Het bleek de bijna verdwenen famoso druif te zijn die hij met moeite heeft weten te registreren. We proeven hem, en we zijn aangenaam verrast: een heerlijke fruitige witte wijn.

IMG_1087 IMG_1088We zijn inmiddels een beetje dronken maar vastberaden om nog meer mooie verhalen te vinden. En dat is gelukkig niet al te moeilijk. Cantina Bartolini wordt gerund door Davide Bartolini en bestaat al zo’n negentig jaar. De overgrootvader van Davide begon en inmiddels is de vierde generatie druk aan het produceren geslagen. Ooit waren de klanten ruwe mijnwerkers die hun werkmoeheid wegdronken, inmiddels bestaat de clientèle vooral uit echte wijnliefhebbers. Wij proeven een Merlot. Een lekkere, eerlijke wijn. En hoe het straks verder moet? Davide vertelt ons dat zijn zoon van 14 binnenkort naar een open dag van de agrarische landbouwschool gaat, en dat hij hoopt dat er veel leuke meisjes zullen zijn zodat zijn zoon ooit de vijfde generatie Bertolini wijnproducent zal zijn.

IMG_1086Adesso basta pero’. Mooie verhalen, en mooie wijn, we hebben genoten. We drinken nog een laatste wijntje en gaan dan richting huis. Alla prossima!

IMG_1080

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *