Blog

Gusto Nudo. De naakte smaak van wijn.(2)

MAR_6441Van al die wijnen krijg je honger. We gaan op zoek naar voedsel. Daniele Marziali verkoopt erotische lekkernijen. Dat lijkt ons wel wat. Met een vrolijke grijns biedt Daniele ons zijn eerste geheime wapen aan: koekjes met gember een nasmaak van kaneel.”Net als bij erotiek: het begint met kusjes en het eindigt in bed.” zegt Daniele ondeugend. De koekjes zijn heerlijk.

MAR_6422 MAR_6420Maar dan nu het echte werk: een chocoladetaart met peper. “Piccante, come la sensualita di una donna” aldus Daniele. Inmiddels staan er meer mensen om ons heen. Het hoogtepunt is de chocolade creme die uitsluitend door twee geliefden van elkaars vinger mag worden gelikt. Andrea kan geen kant op en voor we het weten staan we midden in een fabriekshal aan elkaars vinger te sabbelen.

MAR_6432Daniele heeft ondertussen een Russische journaliste om zijn vinger gewonden en zo bleef het nog lang onrustig rondom de erotische eetkraam.

MAR_6434We zijn ontnuchterd en hebben een kort gesprekje met de organisator van Gusto Nudo, Teo Gattoni. Hij geeft ondertussen zijn piepkleine dochtertje de fles en vertelt dat hij al jaren bijzondere wijnen distribueert. Hij houdt van producenten die met liefde voor de natuur en het landschap een pure wijn produceren. In navolging van de grote oenoloog Luigi Veronelli (o.a grondlegger van de  “Critical Wine” ) besluit Teo na diens dood te starten met Gusto Nudo.

MAR_6514Hun doel? Bijzondere vini ereitici onder de aandacht brengen. Eretico betekent ketter. Teo vertelt dat deze benaming voortkomt uit het idee dat deze wijnproducenten afwijken van de grote markt. Ze volgen niet de standaard regels van massaproductie en maximale winst maar zoeken naar een wijn in harmonie met de wereld. Je zou ze dus de protestanten van de wijnwereld kunnen noemen.

MAR_6453Als we naar de uitgang willen lopen komen we Marco tegen. Marco is eigenaar van Porta del Vento, een wijngaard tussen Palermo en Trapani. Hij verleidt ons zijn wijnen te proeven en daar krijgen we geen spijt van.

MAR_6521Samen met zijn vrouw Mira produceert Marco zeven wijnen. We proeven de Catarrato (vol en toch fris), de Mira (vernoemd naar zijn vrouw, bruisend en fruitig) en de rode Perricone (heerlijk vol). Marco vertelt dat de Catarrato en  de Perricone een van de weinige lokale Siciliaanse druifsoorten zijn. We spreken af dat we Marco en zijn vrouw Mira komen bezoeken met onze rode camper. Voor nu koop ik alvast een fles rode Perricone voor mijn moeder. Andrea gaat voor de Catarrato van 2007.

MAR_6525

 

 

Salute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *