BlogProducten

Gusto Nudo. De naakte smaak van wijn. (1)

In een oude fabriekshal staan honderden tafeltjes bekleed met papier. Op de tafeltjes staan flessen wijn uit heel Italië, achter de tafeltjes de kleine producenten. Bij Gusto Nudo draait het, zoals de naam al doet vermoeden, om de pure smaak van wijn.

MAR_6362Voor 15 euro krijg je een proefglas en mag je onbeperkt proeven bij producenten naar keuze. Daarnaast kun je tegen betaling deelnemen aan speciale conferenties en proeverijen. Wij mochten overal meekijken en (nog belangrijker) mee proeven. Deel 1 van onze smaakvolle ervaringen:

MAR_6455De eerste producent waar we tegenaan lopen is Giovanni, een vrolijk bebaarde man met ondeugende ogen. Trots vertelt hij dat hij een echte Chianti maakt, in de heuvels van Siena. Veertig jaar geleden kocht hij het terrein en besloot wijn te gaan produceren. Of hij ervaring had met wijn? “No! Niente! Ho imparato facendo.” Al doende leert men.

MAR_6382We proeven twee wijnen van Gianni. De eerste is aan de zure kant. Gianni vertelt dat zijn wijnen vooral lekker zijn voor bij het eten. Een goed stuk vlees of een lekkere kaas. De tweede, uit 2007, is meer gebalanceerd. Ik maak de fout alles op te drinken.

MAR_6392

Op een wijnbeurs met honderden wijnen is het verstandiger een slokje te nemen en de rest in de daarvoor bestemde bakken te gooien. Licht aangeschoten groet ik Gianni. Op naar de volgende wijn!

 

Andrea komt vrienden tegen die de bekende enotecaCamera a Sud” runnen in Bologna. Ze raden ons drie wijnen aan. Vooral de Ligurese wijnen van Rocche del Gatto zijn favoriet. Dat moeten we proeven!

MAR_6461Bij het tafeltje van Rocche del Gatto is het druk. Ongeduldig staan mensen met hun wijnglazen te zwaaien. Even later begrijpen we waarom. Fausto, de sympathieke en ietwat warrige eigenaar, laat ons zijn drie wijnen proeven: Vermentino, Pigato, Spigau crociata.

MAR_6460Vooral de Spigau is goddelijk. Van alle wijnen heeft hij verschillende jaartallen. En ook Fausto laat me niet gaan voor ik alle wijnjaren heb geproefd. Inmiddels ben ik oprecht dronken en moet Andrea me wegslepen. Maar niet voordat ik een flesje Spigau voor m’n vader heb gekocht.

MAR_6471Om af te koelen nemen we een kijkje bij de conferenties. De eerste gaat over koffie en wordt gegeven door een gespierde jonge man gekleed in een T-Shirt met daarop de tekst “Bad coffee sucks!”

MAR_6374Hij werkt voor “I am coffee” een koffiebrand dat is opgezet door zijn familie in New York, waar alles draait om de Italiaanse koffie cultuur. Hij vertelt uitgebreid over verschillende koffie soorten. De koffie wordt geproefd, zoals het hoort, in wijnglazen.

MAR_6368De laatste betaalde proeverij wordt gegeven door Roberto Terpin en behandelt wijnen uit het Oosten.

MAR_6493MAR_6491Morgen deel twee van onze naakte smaken avontuur!

 

Voor meer info:

http://www.gustonudo.net/

http://www.pietrecolorate.com/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *