Nieuws uit Italie

Feest in Italie: Nutella is jarig!

Hieper de piep! Hoera! Nutella is jarig! Vijftig jaar geleden kwam de eerste pot Nutella van de band rollen. De geniale uitvinding van een simpele banketbakker uit Piemonte is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd succes. Maar het leuke is dat het bedrijf nog steeds eigendom is van de familie Ferrero, de nakomelingen van de geniale banketbakker. Wat is het verhaal achter deze familie en hoe is die heerlijke chocolade-hazelnotenpasta precies ontstaan? Wij zochten het uit!

Feestelijke postzegel: Nutella 50 jaar! bron: Ansa.it
Feestelijke postzegel: Nutella 50 jaar! bron: Ansa.it

In 1946, vlak na de Tweede Wereldoorlog, was er een tekort aan cacao in Italië. Pietro Ferrero, een banketbakker uit Piemonte, bedacht de “Gandujot”, een harde hazelnootpasta waarvoor je nauwelijks cacao nodig had.
bron:dallasfood.org
bron:dallasfood.org

In 1951, toen er weer cacao was, maakte hij er Superpasta van: een mix van cacao en hazelnoten die je makkelijk op je brood kon smeren. De voorloper van de Nutella dus. (Al lijkt het een potje schoensmeer)
supercrema-ferrero

In 1954 voltooide Ferrero uiteindelijk zijn geheime recept en bracht zijn Supercrema op de markt in Italië. Het werd een groot succes. In 1963 kreeg zijn zoon en opvolger, Michele Ferrero, het idee de pasta ook in de rest van Europa te gaan verkopen, maar dan moest er wel een andere naam komen: het werd Nutella. De naam Nutella komt van het Engelse woord nut. Op 30 april 1964 werd de eerste pot met de nieuwe naam Nutella geproduceerd.

De reclamespotjes van Nutella waren een begrip voor de Italiaanse kindjes in de jaren zeventig. Voor het eten mochten ze “even Nutella kijken”.

De Nederlandse kindjes (en ouders) konden vanaf 1965 genieten van de Italiaanse lekkernij. Het werd ook bij ons meteen een groot succes. In 1981 werd de eerste Nutella commercial uitgezonden in Nederland:

En dit jaar, 2014, is het dus groot feest in Italië, want Nutella is natuurlijk iets om trots op te zijn! Er is zelfs een speciale Nutella postzegel uitgebracht en dit weekend vindt in Alba (de geboorteplaats van Nutella) een heuse Nutelladay plaats!

Tanti auguri Nutella!

foto:Andrea Margelli
foto:Andrea Margelli

 

 

Een gedachte over “Feest in Italie: Nutella is jarig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *