Blog

Cineteca: Van Charlie Chaplin tot Pasolini

MAR_4734Cineteca di Bologna is meer dan alleen een bioscoop. Het is een van de belangrijkste film-restauratie centra van Europa. Dankzij een enorme schat aan materiaal en talentvolle restaurateurs zijn ze in staat de geschiedenis tot leven te roepen. Het lab van Cineteca (L’Immagine Ritrovato) is verantwoordelijke voor de wedergeboorte van films als Il gattopardo en Paisà. Dat deden ze zelfs zo goed dat de familie van Charlie Chaplin al het materiaal van de geniale regisseur en acteur aan Cineteca toevertrouwde.

MAR_4690Helaas mogen we geen foto’s maken van dit materiaal in verband met rechten. Maar ik kan je vertellen dat de schetsen en aantekeningen van Chaplin een kunstwerk op zich zijn!

Ook Pier Paolo Pasolini heeft een schat aan schetsen, aantekeningen en scenario’s achtergelaten. Die mogen we wel fotograferen. Het laat zien hoe gecompliceerd en gedetailleerd het werk van een regisseur en scenario schrijver was voor het computertijdperk. Van de kostuums tot het tapijt: alles moest tot in de puntjes worden geschetst.

MAR_4680MAR_4667

MAR_4671Behalve filmmateriaal beschikt Cineteca ook over een enorm archief aan oude filmposters, filmbladen en foto’s.

MAR_4640 MAR_4643MAR_4649MAR_4725Ze hebben inmiddels zo’n groot archief dat ze dubbele filmposters en foto’s gaan verkopen! Je kunt ze vinden op http://cinestore.cinetecadibologna.it/

Best leuk zo’n poster voor boven je bed!

MAR_4739

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *