Blog

Toen Bologna Manhattan was

Ooit was Bologna wat Manhattan nu is: een bruisende verticale metropool. Tientallen torens, in alle soorten en maten, sierden de Bolognese skyline. Inmiddels zijn er nog maar een paar over waarvan de due torri het meest in het oog springen.  We maakten een reconstructie van de verticale bloeiperiode van Bologna.

MAR_3851

In de middeleeuwen was het bouwen van een toren DE manier om je rijkdom te showen. Tegenwoordig kopen we een dure auto, 800 jaar geleden liet je een toren bouwen. Hoe rijker, hoe hoger. Het ging zelfs zo ver dat rivaliserende families de bouw van elkaars torens saboteerden. Het gerucht gaat dat dit ook het geval was bij de due torri, Asinelli en Garisenda. Uiteindelijk heeft de familie Asinelli duidelijk gewonnen: de toren is zo’n 97 meter hoog, terwijl de Garisenda maar tot 48 meter komt.

05TA4620
bron: bolognawelcome.com

Behalve de “wie heeft de langste” rijkelui torens, waren er ook torens met een militair doel: de Torresotti. Deze torens werden gebruikt als uitkijktoren of verdedigingsbolwerk.  Een voorbeeld van deze torens vindt je op de via San Vitale.

MAR_3781

Vanaf de 16e eeuw raakten de torens uit de mode. Ze waren relatief gevaarlijk in verband met brand en instorting en bovendien vonden de rijke families de torens niet meer elegant. De rijkdom battle werd voortaan gevoerd met gedecoreerde palazzi en buitenhuizen.

MAR_3791

De due torri zijn slechts en vage herinnering aan de veelbewogen geschiedenis van Bologna. En ook al is het al lang geen Manhattan meer, het uitzicht blijft de moeite waard.

MAR_3859

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *