BlogNieuws uit Italie

Giorno della donna: internationale vrouwendag

Vandaag 8 maart is de internationale vrouwendag. Geboren aan het begin van de twintigste eeuw in Amerika als protest tegen de slechte werkomstandigheden van vrouwen in de textiel industrie. Overgewaaid naar Europa en uitgegroeid tot een dag waarop wordt stil gestaan bij vrouwenrechten in het algemeen.

File:Ladies tailors strikers.jpg
bron: wikipedia

Hier in Italië is in de jaren 40 een extra symbool toegevoegd aan vrouwendag. De mimosa. Mimosa is een gele bloem uit de vlinderbloemenfamilie die in Italië spontaan groeit en rond 8 maart in bloei staat. Vandaar de link met vrouwendag.

MAR_3868

Het idee is dat de mannen de vrouwen een mimosa geven. Aan je moeder, vriendin, buurvrouw, maar ook aan een vreemde, als het maar een vrouw is. Dit resulteert in een gele explosie op straat van vrouwen met kleine of grote bossen mimosa.

MAR_4329

MAR_4282

MAR_4252 MAR_4261

MAR_4273Natuurlijk is er ook veel kritiek: een dag per jaar lief zijn voor vrouwen is natuurlijk niet genoeg. Toch is er ook goed nieuws. Zo bestaat de nieuwe regering van Matteo Renzi uit acht vrouwen en acht mannen. Fifty, fifty dus. Brave ragazze!

 

bron:tg24.sky.it

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *