Nieuws uit Italie

San Valentino

Gisteren vond in de Rode Hoed in Amsterdam de Cafe Classique Valentijns Special plaats. Georganiseerd door de stichting Muziek Buiten de Concertzaal. Poëzie, klassieke muziek, romantiek en biertjes. Wat wil je nog meer? Als klap op de vuurpijl las Arie Boomsma voor uit zijn bloemlezing: Waarom ben je niet bij mij? Het geheel werd afgesloten met een speeddate quiz waarbij Dorien en ik als twee volleerde Leontines aan het rad draaiden terwijl quizmaster Arie de zaal vermaakte. Een betere Valentijnsnacht bestaat niet.

opzoeknaaritalie.valentijn. arie boomsmaMaar waar komt Valentijnsdag vandaan? Het heeft, hoe kan het ook anders, iets met Italianen te maken. En dan niet alleen qua romantiek en flirtgedrag maar ook wat betreft de geschiedenis. De naam Valentijn komt van San Valentino, een Romaanse priester uit de tweede eeuw na Christus.

Dipinto di Leonhard Beck. Museo Nazionale della Fortezza di Coburgo

Er zijn allerlei legendes verbonden aan deze mysterieuze figuur. Zo zou hij de beschermheilige van verliefde stellen zijn geweest. De Romeinse keizer Claudius II had het huwelijk voor jonge mensen verboden omdat hij merkte dat ongehuwde soldaten beter presteerden. Priester Valentijn trok zich niks aan van dit verbod en voltrok vrolijk het ene huwelijk na het andere. De keizer vond dit niet zo grappig en liet de priester onthoofden. Volgens de middeleeuwse legende gebeurde dit op 14 februari en dus wordt deze dag nog steeds gevierd als dag van de liefde.

http://marksprikbord.files.wordpress.com/2012/02/s_valentin.jpg

Ook de Fransen hebben bijgedragen aan de mythe van Valentijnsdag. De oudste valentijnskaart stamt uit 1415 en komt van een Fransman: de Hertog van Orleans.  De Hertog schreef de brief aan zijn vrouw terwijl hij gevangen zat in een Engelse toren. Je kunt deze antieke valentijnskaart nog steeds bezichtigen in het British Museum in Londen.

BigPinkHeart.jpg

Mocht je inspiratie nodig hebben voor je eigen valentijnskaart, denk dan even aan die arme San Valentino, de keizer van Orleans en Arie Boomsma. Mannen van de echte liefde.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *