Blog

Lekkere olijfolie van Sardinie

Wat is er leuker dan met eigen ogen te zien waar je olijf olie vandaan komt? Wij vonden een extra-vergine olijf olie bij toeval tijdens onze trip door Sardinie, en namen een kijkje achter de schermen!

MAR_9343

 

We reden met ons rode campertje over de snelweg toen we ineens een prachtig rotslandschap langs ons heen zagen schieten. In een flits zagen we een enorme olijfgaard en een gebouw: dat moet een Azienda Agricola zijn!

 

We namen de eerste afslag en reden terug over een piepklein weggetje. Het bleek inderdaad een olijfolie producent te zijn. We werden met open armen ontvangen door 1 van de broers en eigenaars van de Azienda. Hij vertelde ons dat ze erg druk waren omdat het plukseizoen net was begonnen. We mochten best even een kijkje nemen.

MAR_9300

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ze doen alles zelf: van het plukken tot het verpakken van de olie. Trots laat de man zien hoe de olijven worden geselecteerd en vervolgens worden verwerkt tot olie.

MAR_9277MAR_9280

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We proeven een bekertje: vers van de pers! Het is zo scherp dat ik in hoesten uitbarst. Dat komt omdat bij jonge olie de aroma’s nog erg sterk zijn. Als de olie een paar maanden tot rust komt gaat die scherpte er vanaf en blijft een lekkere pittige olie over.

MAR_9283

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De eigenaar vertelt dat ze niet tot nauwelijks gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Iets wat bijna alle olijfboeren wel doen. Dankzij de witte rotsen naast de olijfgaard wordt het zonlicht gereflecteerd en kan het soms wel 50 graden worden. Hierdoor krijgen insecten niet de kans hun eitjes te leggen in de olijven en hoeven ze dus geen pesticide te gebruiken!

MAR_9329

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze olijfolie wordt trouwens ook verkocht in Japan. En zelfs George Bush Senior is groot fan. In hun kantoor hangen foto’s van George die blij een fles olie in de lucht houdt.

MAR_9311

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ze verkopen hun biologische olijfolie ook online! 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *