Blog

Glaasje melk?

Campina, Friesche vlag, Zaanse Hoeve. Onze melk komt tegenwoordig uit pakken. Daar is op zich niks mis mee. Je kunt nou eenmaal geen koe op je balkon parkeren om iedere ochtend een glaasje verse melk af te tappen.

foto:Andrea Margelli

Sommige mensen doen dat echter nog steeds. Nou ja, niet op het balkon. Deze Sardijnse meneer heeft zo’n 48 hectare grond waar hij schapen, ezels en paarden heeft rondlopen.
Elke morgen gaat hij naar z’n koe waar hij, eigenhandig, de melk in een emmer mikt en serveert bij het ontbijt. Ik kan je vertellen: dat smaakt 10 x zo lekker als de “weidemelk” uit de supermarkt.

foto:Andrea Margelli

Als hij klaar is met melken mag het kalfje de restjes opdrinken. Want dat is natuurlijk waar de melk eigenlijk voor bedoeld is.Wij mensen gedragen ons als een kudde dorstige kalfjes die massaal op zoek zijn naar uiers. Er wonen in Nederland bijvoorbeeld zo’n 1,5 miljoen koeien die per jaar 12 miljard liter melk produceren. Het enige verschil is dat wij de melk niet zelf uit de uiers zuigen maar keurig naar de supermarkt lopen om een pak melk te kopen.

foto:Andrea Margelli

Dus als ik nu een pak melk uit de schappen in m’n boodschappenmandje gooi denk ik altijd even aan deze koe en haar kalfje. En aan de warme uiers. En het geluid van de melk die in de emmer spuit. En dan voel ik me een hulpeloos kalfje met een pak melk in mijn hand.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *