BlogSardinie

Leven van de natuur

Vlakbij Sassari ligt een oase. Een oase vol fruitbomen, verse groentes en wijngaarden. Deze oase is van de familie Idini en heet: Azienda Agricola Idini. Vader Idini runt het bedrijf samen met zijn zoon en dochter.

foto:Andrea Margelli

We worden warm ontvangen door dochter Ika. Ze neemt ons mee voor een rondleiding door het bedrijf. Het terrein bestaat uit zo’n 8 hectare grond en de familie Idini doet al 4 generaties agricultuur. Het zit dus eigenlijk in haar bloed. Ika heeft behalve landbouw ook sociologie gestudeerd en die twee dingen combineert ze: sociale projecten verbonden met landbouw. Zo werken er bij Idini alleen lokale bewoners die op deze manier een vast inkomen hebben. Vaak zijn het mensen met gezinnen die anders zonder werk zouden zitten.

foto:Andrea Margelli

We komen langs een aubergine veld. In de verte steken een aantal hoofden boven de planten uit. Ika vertelt dat er geoogst wordt. Zacht zingend en pratend trekken de mannen en vrouwen de aubergines van de planten. Als ze ons zien zwaaien ze enthousiast. Het lijkt net een scene uit Riso Amaro maar dan zonder de uitbuiting en misstanden.

foto:Andrea Margelli
foto:Andrea Margelli

We plukken wat verse artisjokken en Ika vertelt dat je die prima rauw kunt eten met een beetje olie. Het enorme terrein staat vol groente en fruit.
Na de venkel en aubergine velden komen we bij het overdekte gedeelte. Hier wordt onder andere basilicum verbouwd. De sterke geur van de basilicumplanten dringt onze neusgaten in. Dat is nog eens wat anders dan de slappe basilicumplanten van de dappermarkt.

foto:Andrea Margelli

Luna heeft ondertussen een granaatappelboom ontdekt. Ika plukt een paar enorme granaatappels en geeft ze aan Luna. Met haar kleine vingertjes peutert ze de knalrode zaadjes uit de schil. Ika vertelt dat ze ook lessen organiseren voor scholen met als doel de kinderen kennis te laten maken met de natuur. Ze laten de kinderen planten, zaaien, koken en eten. Zo zien ze het hele proces van zaadje tot voedsel op de je bord.

foto:Andrea Margelli

Als laatste bezoeken we de wijngaard. Naast groente en fruit verbouwen ze namelijk ook druiven. Vroeger was Sassari de regio waar de Cagnulari druif groeide maar na de grote phylloxera epidemie van 1865 was deze druivensoort totaal uitgestorven. Phylloxera was een Amerikaanse druifluis die door heel Europa schade aanrichtte. Na deze epidemie werden er Amerikaanse druifgaarden geïmporteerd die resistent waren tegen deze luis. Vini Idini is het eerste bedrijf dat de originele Cagnularidruif weer verbouwt op Sassareze grond.

foto:Andrea Margelli
foto:Andrea Margelli

Daarnaast hebben ze ook Vermentino en Cannonau.We besluiten een paar flesjes mee te nemen naar Nederland. Ika heeft ook een mand vol verse groenten voor ons verzameld. Met een volle camper verlaten we de oase Idini.

foto:Andrea Margelli
foto:Andrea Margelli

Benieuwd naar de wijn van Idini? Kom 14 december proeven op onze Vino Sardo proeverij! Meld je aan via opzoeknaaritalie@gmail.com!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *