BlogSardinie

Sardinië in gevecht met Cycloon Cleoptra.

In 24 uur viel er meer regen dan in 6 maanden. De cycloon Cleopatra raasde gisteren over het Italiaanse eiland en veroorzaakte overstromingen en modderstromen. Er zijn tot nu toe 18 doden geteld en er wordt nog een onbekend aantal mensen vermist. Sardinië dat bekend staat als paradijselijk eiland veranderde voor even in een hel.
foto:Ansa.it
 Vooral de regio Olbia, ten oosten van het eiland, is zwaar getroffen. 13 van de dodelijke slachtoffers vielen hier. De belangrijke havenstad Olbia is veranderd in een grote modderstroom. Veerboten van en naar Sardinie liggen stil en ook het vliegverkeer liep grote vertragingen op.
foto:Ansa.it
Veel mensen kunnen hun huis niet meer in. De burgemeester van Olbia, Gianni Giovanelli, vertelt dat de meeste slachtoffers werden verrast door de kracht van het water. Een moeder en dochter verdronken in hun auto en een politieman is omgekomen toen een brug instortte.
foto:facebook
Bij Torpè dreigde een dijk door te breken en werden honderden inwoners geëvacueerd.
Ook rondom Oristano, aan de westkust, heeft Cleopatra veel schade aangericht. Een oude vrouw kon niet op tijd ontsnappen aan het water en overleed in haar woning. Er zijn nog enkele dorpen niet tot slecht bereikbaar voor hulpdiensten. Ook de elektriciteit viel in grote delen van Sardinie uit.
 (foto: Foto di Davide Mosca)
Toch werd er meteen een hulpactie opgezet via socialmedia. Via de facebookpagina “Apriamo le case ai nostri concittadini” oftewel “Open de huizen voor onze stadsgenoten” kunnen mensen die hun huis kwijt zijn onderdak zoeken bij hun in de buurt. Vanuit heel Sardinie bieden mensen spontaan slaapplekken en eten aan. Ook hotels en Bed and Breakfast in Olbia openen hun kamers voor de slachtoffers van de cycloon.
foto: facebook
 Informatiebronnen: 
Ansa.it
Sardegna Live
Facebook
Mariangela Porcheddu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *