BlogSardinie

Op safari door de Sardijnse woestijn

Sardinie heeft vele gezichten: rotsen, bergen, zee, stranden, meren, rivieren. Maar dat er ook een woestijngebied is wisten we niet.

foto:Andrea Margelli

Totdat we drie Sarden ontmoeten in een klein vissersdorp onder Oristano. 1 van hen blijkt een expert op het gebied van flora en fauna en heeft in zijn leven meerdere musea ingericht. We drinken een biertje met ze en ze vertellen dat Piscinas een van de weinige woestijnen in Europa is. De hele costa Verde wordt gekenmerkt door duinen en uigestrekte stranden.We pakken de kaart erbij en samen met de mannen stippelen we een mooie route uit. We besluiten eerst naar Torre dei Corsari te rijden, een duingebied ten noorden van Piscinas. De mannen waarschuwen ons nog wel voor de weg, die lijkt nogal ruig te zijn. Maar wij hebben het volste vertrouwen in ons campertje en gaan op weg.

foto:Andrea Margelli

Torre di Corsari is een bijzondere plek. Ooit werd het door de Spanjaarden gebruikt als uitkijkplek om Saraceense piraten in de gaten te houden. Nu is het, naast een toeristische trekpleister in de zomer, een zone waar de Nato een vliegbasis heeft. Regelmatig worden we opgeschrikt door straaljagers die loops uitvoeren boven de duinen en de zee. Hierdoor krijgt het indrukwekkende duinlandschap een extra surrealistische sfeer.

foto:Andrea Margelli
foto:Andrea Margelli

In de duinen vind je allerlei soorten stenen en mineralen. Soms lijkt het alsof we op de maan zijn beland.We rollen door het zand en verkennen het gebied, met Luna als uitkijktoren.

foto:Andrea Margelli
foto:Andrea Margelli
foto:Andrea Margelli

Na een middag in de duinen te hebben gezworven rijden we door naar Piscinas. De weg blijkt inderdaad een uitdaging. 7 kilometer lang zonder asfalt door rivieren en langs afgronden. De grond is rood en de beplanting ruig. Het enige verschil met een safari in Afrika is dat er inplaats van giraffes schapen de weg oversteken.

foto:Andrea Margelli
foto:Andrea Margelli
foto:Andrea Margelli
foto:Andrea Margelli

Gelukkig laat de camper ons niet in de steek en na een half uur is de safari ten einde. Voor ons ligt het uitgestrekte strand van Piscinas. Aangezien we een overdosis aan zand hebben gesnoven in Torre di Corsai besluiten we de woestijn te laten voor wat het is. We nemen een duik in de zee en genieten van het landschap.

foto:Andrea Margelli
foto:Andrea Margelli

Nadat we zijn opgefrist kunnen we het toch niet laten even de duinen in te lopen. Opeens zien we iets raars: midden op een zandberg staan 5 oude verroeste wagonnetjes. Er is niemand aan wie we kunnen vragen waar die wagonnetjes vandaan komen dus we besluiten het oude spoor te volgen. Wie weet waar we nu weer terecht komen…….

foto:Andrea Margelli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *