BlogSardinie

Jimi Hendrix van Sardinie

Viool, piano, dwarsfluit, launeddas. Lauwatte? Maar weinig mensen kennen dit instrument terwijl het toch 1 van de oudste instrumenten ter wereld is. Ongeveer 3000 jaar geleden speelden Nuragici de launeddas en tot de dag van vandaag wordt deze traditie voortgezet op Sardinie.

In het kleine dorpje Villaputzu is zelfs een school voor jongeren die Launeddas willen leren spelen. Het schijnt dat de meest virtuoze launeddasspelers hier vandaan komen. Op het centrale dorpsplein staat een enorm launeddas-standbeeld. Dit is de plek waar we met Andrea Pisu hebben afgesproken. Andrea wordt ook wel Jimi Hendrix van de launeddas genoemd en reist over de hele wereld met zijn instrument.

Toen Andrea 10 jaar was stuurden zijn ouders hem naar een meastro di launeddas. Deze 84 jaar oude man heeft de kleine Andrea het instrument spelenderwijs laten ontdekken. Volgens Andrea moet je eerst leren luisteren voordat je kunt leren spelen. Uren zat hij naast zijn LPspeler naar oude opnames te luisteren van grote launeddasspelers zoals Efisio Melis en Antonio Lara. Dankzij zijn nieuwsgierige karakter en zijn muzikale talent heeft Andrea zich ontpopt tot een van de beste launeddasspelers van nu. Hij combineert traditionele muziek met jazz en doet veel improvisatie. Hij leeft zelfs van zijn muziek: “Non vivo da re, ma vivo bene.”

foto:Andrea Margelli

De launeddas bestaat uit drie rieten pijpen. 1 lange en 2 kortere. De afstemming van de akkoorden wordt geregeld door middel van bijenwas. De tonen worden door middel van circulaire ademhaling geproduceerd. Dit resulteert in een soort hamsterwangen omdat de wangen constant gevuld zijn met lucht.

Behalve Andrea ontmoeten we ook Salvatore Trebini die, naast een gevierd launeddasspeler, ook launeddas construeert. Hij laat ons zijn werkplaats zien die vol staat met rieten pijpen. Andrea en Salvatore kunnen het niet laten: ze pakken beiden een launeddas en spelen een stuk voor ons.
Benieuwd hoe dat klinkt? Bekijk dan het prive launeddasconcert!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *