BlogSardinie

Hulpactie van Sarden voor Sarden.

Sassari is gelukkig nauwelijks getroffen door de cycloon Cleopatra. Maar dat wil niet zeggen dat ze er stil zitten na de ramp. Een groep jonge artiesten heeft via Facebook een hulpactie opgezet: exQ. Onze vriendin Mariangela Porcheddu (vriendin van Gianni van de wijn) heeft zich aangesloten bij exQ en vertelt hoe haar dag eruit ziet.

foto:facebook

ExQ bestaat sinds een paar jaar. Een groep jonge kunstenaars heeft een oud politiebureau bezet en omgedoopt tot cultureel centrum. Ze organiseerden er toneelstukken, concerten en tentoonstellingen. Toen Cleopatra meer dan de helft van het eiland veranderde in een modderstroom besloten ze dat ze iets moesten doen.

foto:facebook

Via Facebook riepen ze mensen op spullen te verzamelen en naar hun toe te brengen. Drinkwater, kleding, dekens. Allemaal dingen die wij heel gewoon vinden maar die veel mensen in het getroffen gebied Olbia niet meer hebben.

foto:facebook
foto:facebook

De actie werd een groot succes. Inmiddels hebben ze 5.803 likes op hun facebookpagina. En mensen boden niet alleen spullen maar ook fysieke hulp aan. Inmiddels is er een hechte groep van jonge Sassarezen die elke dag samenkomt om de hulpactie te coördineren.

foto:facebook
foto:facebook

Zo ook Mariangela. “Mensen brengen van alles: matrassen, dekens, handschoenen, eten. We verzamelen alles in de grote hal en selecteren dan op categorieën. Iedereen heeft ze eigen taak. De dozen worden vervolgens in vrachtwagens geladen en naar de rampgebieden gebracht. De eerste dagen waren de wegen nog onbegaanbaar, nu is het iets makkelijker Olbia te bereiken.”

foto:Facebook
foto:facebook
foto:facebook

“Via hulpverleners ter plekke horen we wat er het hardst nodig is. Drinkwater heeft nu prioriteit want doordat de waterleidingen gesprongen zijn hebben de mensen in Olbia geen vers drinkwater.”

foto:facebook

“Het is geweldig te zien hoe mensen zich inzetten voor elkaar. Het allermooiste was een brief van een kindje dat al zijn speelgoed en oude kleren had afgegeven. Toen ik dat las besefte ik dat we als Sarden samen moeten werken voor Sardinie: viva sos sardos et sa sardinia! semper forza paris!”

foto:facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *