BlogSardinie

Creatief in Cagliari

Na de onze cursus Perludas maken in de bakkerij van Ina is het tijd de stad te gaan verkennen.
Cagliari is de hoofdstad van Sardinie. Na alle ruige natuurgebieden van de Costa Verde is het even wennen weer in de bewoonde wereld te zijn. Cagliari is een levendige universiteitsstad met overal barretjes en restaurantjes.

foto:Andrea Margelli

We beklimmen de trappen van het Bastion tot aan het terras. Nou ja terras, het is meer een plein. Er zijn zelfs palmbomen geplant en er staan bankjes waar toeristen en de plaatselijke jeugd uitrusten na de beklimming van de trappen. Behalve met de trap kun je ook met de lift op het terras komen. Aan de voet van het Bastion zijn verschillende liften geinstalleerd zodat ook de oudere inwoners makkelijk van en naar het oude centrum kunnen komen. Het uitzicht is spectaculair. Vanaf het plein zie je de nieuwe stad, de zee en de bergen.

foto:Andrea Margelli
foto:Andrea Margelli
foto:Andrea Margelli

Het oude centrum zelf is gekgenoeg vrij leeg. Behalve de toeristen die de Kathedraal komen bekijken is er niet veel levendigheid in dit deel van de stad. De Kathedraal is mooi en vooral het originele Pisaanse altaar is bijzonder. We zwerven door de lege straatjes en pleintjes maar keren toch maar weer terug naar het moderne deel van Cagliari.

foto:Andrea Margelli
foto:Andrea Margelli

We hebben namelijk een afspraak met Stefania Ariu. Ina heeft ons doorgestuurd naar deze keramiste die op Sardinie bekend staat om haar schapen. Als we aankomen bij haar atelier is Stefania druk aan het werk omringd door gekleurde schapen en klei.

foto:Andrea Margelli
foto:Andrea Margelli

Ze begroet ons enthousiast en we krijgen koffie en taart. Ondertussen vertelt ze dat haar schapen zijn geboren uit pure noodzaak. Door de crisis moesten veel keramisten sluiten en om dat te voorkomen moest Stefania met iets origineels komen. Schapen zijn natuurlijk het symbool van Sardinie maar vaak worden ze ook een beetje belachelijk gemaakt. Stefania bedacht een schaap met een koningsmantel. De boodschap is: schapen zijn belangrijk voor Sardinie en we moeten ze waarderen!

foto:Andrea Margelli

Behalve de schapen maakt Stefania ook vrouwenfiguren. Deze vrouwen zijn geinspireerd op haar jeugdherinneringen. Haar moeder en de buurvrouwen veegden s’ochtends vroeg hun portiek schoon en namen ondertussen de laatste roddels door. Hierbij werd natuurlijk veel gelachen. De keramieke vrouwen beelden deze herinnering uit.

foto:Andrea Margelli

Na ruim twee uur in het atelier van Stefania te hebben doorgebracht is het tijd om te gaan. Cagliari zwaait ons uit met een prachtige zonsondergang. Op naar Sant’Antioco!

foto:Andrea Margelli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *