BlogSardinie

Bandieten in Barbagia?

De regio Barbagia staat sinds de Romeinen bekend als no-go area. Cicero noemde de inwoners Barbaren en de Romeinen hebben in dit deel van Sardinie nooit voet aan de grond gekregen.
Ook het landschap werkt mee aan het ruige imago van la Barbagia. Onbegaanbare bergen, diepe dalen, watervallen. Hier werden in de jaren 60 meerdere ontvoerde Italianen verstopt door de lokale banditi.

foto:Andrea Margelli

De meest beroemde bandiet, Graziano Mesina, is dit jaar opnieuw opgepakt voor drugshandel. Hij is 71 jaar en woonde in het stadje Orgosolo.

In ditzelfde dorp speelt ook de beroemde film Banditi a Orgosolo van  Vittorio de Seta zich af. https://www.youtube.com/watch?v=x0W–FHqbKo

Hoe zit het nu met die bandieten? De mensen op straat  halen hun schouders op: “Banditi non fanno parte della nostra vita”. Voor hen waren en zijn de bandieten mensen die hun eigen weg kozen, los van de Barbaarse maatschappij. Zeker is wel dat het banditismo nauw verbonden is met de codice barbaricino, een antieke erecode die zijn oorsprong vindt in de herderscultuur van het binnenland. Deze code heeft dus niks met maffia of criminelen te maken maar functioneert als rechtsorde om de samenleving in balans te houden. Tot op de dag van vandaag vind je sporen van deze code.

foto:Andrea Margelli

Het landschap van Barbagia is ruig en fascinerend. Van duizenden meters hoge bergen tot diepe waterbronnen, van oerbossen tot watervallen. Het is dan ook een paradijs voor hikers en watersporters.

foto:Andrea Margelli
foto:Andrea Margelli

Toch is het toerisme niet tot nauwelijks doorgedrongen in Barbagia. Behalve buitenlandse sportievelingen vind je maar weinig toeristen in deze regio. Hierdoor is het niet moeilijk authentieke dorpen tegen te komen waar de plaatselijke bevolking je gegarandeerd verbaasd aan zal kijken als toerist zijnde.

foto:Andrea Margelli
foto:Andrea Margelli

Wij brachten een week door in Barbagia. Camperend in het wild. Bandieten hebben we niet gezien. Wel veel lieve mensen die ons uitnodigden bij hun thuis. Wordt vervolgd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *