BlogSardinie

Sardijnse Barolo wijn

foto:Andrea Margelli

Barolo wijn uit Luras. Dat klinkt als een tegenstelling. Hoe kan de exclusieve en dure Barolo wijn uit Piemonte geproduceerd worden in de Sardijnse provincie Gallura? Dat kan omdat ongeveer 160 jaar geleden generaal Alfonso La Marmora de heveuls van Luras zag en dacht: “Dit lijken de heuvels van Piemonte wel!” De Nebbiolo druif waarmee de Barolo wijn gemaakt wordt groeit alleen onder specifieke omstandigheden. Belangrijke factoren zijn de hoogte van de heuvels en de grondsoort. Marmora had goed gezien dat het gebied rondom Luras geschikt is voor het verbouwen van de Nebbiolo en hij besloot de druif te importeren. Sindsdien wordt er in de omgeving van Luras “Barolo” wijn geproduceerd.

foto: www.confraternitanebiololuras.org

In het dorp zijn ze erg trots op hun Nebbiolo wijn. Bijna iedere Lurees heeft zijn of haar eigen wijngaard waar ze de Nebbiolo druif verbouwen. Er heerst dan ook een gezonde concurrerende sfeer tussen de producerende families.
In 1998 is de Nebbiolo Broederschap opgericht: Confraternita del Nebiolo Luras. Ze organiseren proeverijen, feesten en contacten met wijnkantines. Hun doel is het promoten van de Nebbiolotraditie van Luras en, zoals de president van de Broederschap vertelt, het leren appreciëren van de Nebbiolo wijn als product. “De wijn moet gedronken worden met passie en liefde niet om dronken te worden” is de boodschap.

http://www.confraternitanebiololuras.org/wp-content/gallery/rassegna-2012/img_0007.jpg
foto:www.confraternitanebiolo.org

Wat is het verschil met de Barolo wijn uit Piemonte? Volgens de president van de Broederschap is het vooral de prijs. Betaal je voor een goede Piemontese Barolo al gauw rond de 30 euro, een goede Lurese Nebbiolo kun je voor de helft vinden. Natuurlijk zijn niet alle Lurese Nebbiolo’s even goed. Maar het feit dat Luras een stedenverbond heeft gesloten met de gemeente van Barolo wil zeggen dat er hele goede wijnen tussen zitten.

foto:Andrea Margelli

Ieder jaar, in het laatste weekend van september wordt La festa del Nebiolo gevierd in Luras. Het dorp verandert in een groot openlucht theater. Er wordt gegeten, gedronken en gefeest. Wij waren erbij en werden ontvangen als echte Luresen.


Het Nebbiolo festijn

Lange tafels op het dorpsplein, slingers en wijn in overvloed. Het is feest in Luras. Er wordt gekookt en gegeten op straat. Kinderen rennen over het plein, mannen discussiëren over de kwaliteit van de wijn.

foto:Andrea Margelli

Bijna iedere Lurees heeft zijn eigen wijngaard en dus zijn eigen wijn. Dit leidde in het verleden zelfs tot ruzies tijdens de jaarlijkse wijnwedstrijd. Daarom is besloten de wedstrijd te schrappen en alleen de verbroederende activiteiten te behouden: het plukken en stampen van de wijn en natuurlijk het drinken. Tijdens het proeven worden zelfs de etiketten verwijderd om te voorkomen dat er toch onderlinge spanningen ontstaan.

http://www.confraternitanebiololuras.org/wp-content/gallery/rassegna-2012/img_0011.jpg
foto:confraternitanebiolo.org
http://www.confraternitanebiololuras.org/wp-content/gallery/rassegna-2012/img_0093.jpg
foto: www.confraternitanebiololuras.org
foto: Andrea Margelli

We worden onthaald als dorpsgenoten: Mangiate! Bevete! Er wordt varken gegrild midden op het plein en er staan grote pannen vol gnocchetti Sardi, een typisch pastagerecht uit Sardinie.
Voor we het weten zitten we aan de wijn en staat er een enorm bord pasta voor onze neus.

Bijschrift toevoegen

Na een interview met de president van de Broederschap onder het genot van een espresso worden we uitgenodigd door de burgemeester. In een stoet van druk pratende mannen lopen we naar het stadhuis waar de Lurese vlag hangt. Iedereen wil met de vlag op de foto en we krijgen een uitgebreide uitleg over het symbool van Luras.

foto:Andrea Margelli

S’avonds wordt er behalve gedronken ook gedanst. Oud en jong swiert over het plein. Een meneer op leeftijd komt verlegen vragen of ik met hem wil dansen. Dat kan ik natuurlijk niet weigeren. Al walsend loop ik even later naar de camper. Luras is een dorp om van te houden.

foto:Andrea Margelli

Wil je meer weten over de Nebbiolo wijn uit Luras? Of wil je een fles kopen?
Neem contact met ons op via opzoeknaaritalie@gmail.com !

foto:Andrea Margelli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *