BlogSardinie

Pisaanse kerken op Sardinie


Pisaans-Romaanse kerken midden in de ruige Sardijnse natuur. Je zou het niet verwachten maar op het Italiaanse eiland stikt het van de kerken in de Pisaans-Romaanse stijl. Het verschil met Pisa is dat hier geen hordes toeristen voor de bouwwerken rond zwermen. Hierdoor beleef je de spirituele sfeer van de kerken veel meer dan in Toscane. 

foto:Andrea Margelli

Daarnaast zijn de kerken op Sardinie vaak nauwelijks beinvloed door andere stijlen. Doordat het binnenland van Sardinie een geisoleerde geschiedenis kent is er na de bouw van de Pisaanse kerken niks veranderd. De decoraties en structuren zijn dus nagenoeg origineel.  

foto:Andrea Margelli

Wat doen deze kerken hier op Sardinie? Rond 1100 waren Genua en Pisa twee van de grootste zeemachten van Europa. Ook delen van Sardinie onderworpen. De Pisanen en Genuezen brachten hun architectonische stijl en techniek naar het eiland, en deze invloeden zijn nog steeds te bewonderen in het Sardijnse landschap.  

foto:Andrea Margelli
Zo vind je bijvoorbeeld een dorp als Castelsardo dat sterke overeenkomsten vertoont met de Cinque Terre in Ligurie. En dus ook de kerken in de typische stijl die tussen 1000 en 1100 in Pisa werd ontwikkeld.
foto:Andrea Margelli

De eerste Romaans-Pisaanse kerk waar we letterlijk  tegen aanrijden is de Saccargia. De autoweg van Sassari naar la Gallura lijkt recht op de kerk af te gaan maar buigt vlakbij de ingang af. Je kunt de kerk dus ook vanuit je auto bewonderen. Maar het is zeker de moeite waard om toch even uit te stappen. De Saccargia is een fascinerend bouwwerk uit 1116 met prachtige arcades die later werden aangebracht door werklieden uit Lucca.

foto:Andrea Margelli
foto:Andrea Margelli

Dit is ook meteen de beroemdste Pisaanse kerk van Sardinie. Er zijn dus wat toeristen maar vergeleken met Pisa stelt het niks voor. Je moet wel een kaartje kopen (2 euro) om naar binnen te mogen.

De tweede kerk die we tegenkomen is de Pietro in Sorres, op de glooiende heuvels vlakbij Torralba. Dit kloostercomplex is gebouwd door Pisaanse werklieden en bood onderdak aan witte Benedictijnen (monniken).

foto:Andrea Margelli

Ook de dom van Cagliari is gebouwd in de Pisaanse stijl:

foto:Andrea Margelli

Er zijn er natuurlijk nog veel meer maar de laatste kerk in Pisaanse stijl die we bespreken is de Chiesa di Santa Maria de Cabuabbas. Deze kerk kun je alleen bereiken via een klein ongeasfalteerd weggetje. Het uitzicht over de valle di nuraghi is prachtig en ook de kerk is de moeite waard.

foto:Andrea Margelli

Het bezoeken van deze kerken in de context van de ruige natuur is een bijzondere ervaring en raden we zeker aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *