BlogSardinie

Nuraghe Santu Antine.

Sardinie staat bekend om zijn schapen, mooie stranden en nuraghes. Ook al is het dus een beetje cliche, we konden er niet omheen.

foto:Andrea Margelli

Een nuraghe is een stenenbouwwerk waarvan de precieze oorsprong nog steeds niet bekend is. Ze stammen hoogstwaarschijnlijk uit de bronstijd en zijn een typisch Sardijns fenomeen. Als je door Sardinie rijdt duikt er, verstopt in het landschap, regelmatig een nuraghe op. Sommigen zijn klein en simpel maar er zijn ook hele dorpen gevonden met torens van wel 19 meter lang. Ze worden toegedicht aan een oervolk dat al op Sardinie leefde voordat de Feniciers het eiland ontdekten.

foto:Andrea Margelli

Wij bezoeken Santu Antine, in de buurt van Torralba. Onze gids is de vader van een vriendin van ons. Giuseppe Porcheddu is geboren in deze streek en kent de nuraghe op zijn broekzak.

foto:Andrea Margelli

Enthousiast vertelt hij ons over het bouwwerk dat inderdaad indrukwekkend groot is. Het bestaat uit de centrale toren van 17,5 met daaromheen een triangelvormige structuur van overdekte gangen. Deze nuraghe is waarschijnlijk gebouwd tussen 1600 en 1450 voor Christus.

foto:Andrea Margelli

We lopen door de gangen en beklimmen de toren. Het uitzicht is prachtig en Giuseppe vertelt ons dat je vanuit elke nuraghe bijna altijd een andere nuraghe kunt zien. Op die manier konden de Nuragici met elkaar communiceren.

foto:Andrea Margelli

Al met al is deze nuraghe een bezoekje zeker waard. Zeker met een enthousiaste gids als Giuseppe.

foto:Andrea Margelli

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *