BlogSardinie

Fascistische architectuur in Fertilia

Vlakbij Alghero ligt het plaatsje Fertilia. Aan de naam kun je al horen dat het fascistische wortels heeft. De Duce hield van sterke, hoopgevende namen zoals Alba (zonsopgang). Fertilia komt van fertile oftwel vruchtbaar.
Na de fascistische fontein in Arzachena is dit het tweede fascistische spoor dat we op Sardinie vinden. We gaan op onderzoek uit.

foto:Andrea Margelli
foto:Andrea Margelli

Het dorp is gesticht in 1936 in opdracht van Benito Mussolini. Hij wilde de overtallige bevolking van de provincie Ferrara verwijderen om zo de sociale spanningen te verminderen. Na de Tweede Wereldoorlog werden de Ferrarezen gevolgd door de Italiaans sprekende minderheden uit Istrie en Dalmatie. Het dorp heeft dus oorspronkelijk immigranten als inwoners.

foto:Andrea Margelli

De architectuur van het dorp is geïnspireerd op het model van de tuinsteden van Ebenezer Howard. Deze Engelse stedenbouwkundige wilde steden ontwikkelen waarin de voordelen van zowel stad (kansen, amusement, hogere lonen) als platteland (schoonheid, frisse lucht en lage huren) werden gecombineerd.
Dit sloot natuurlijk perfect aan bij de ideologie van Mussolini. Het dorp heeft een abstracte, sobere stijl waarin geen plaats is voor overbodige decoraties. Alles wat je ziet is functioneel en straalt doelbewustheid uit.

foto:Andrea Margelli
foto:Andrea Margelli

Op het hoofdplein bevinden zich de kerk, de school en de Staatspolitie. Drie belangrijke onderdelen van de fascistische maatschappij: Geloof, educatie en de Staat

foto: Andrea Margelli

Het dorp is nog precies zoals het was toen het werd opgericht. Lopend tussen de strakke gebouwen waan je je in 1936. Met dat verschil dat er veel huizen leeg staan en het dorp een verlaten indruk geeft. De grootse, strakke gebouwen krijgen daardoor een hele surrealistische sfeer. Op het moment dat wij er waren was er een klein vlooienmarktje gaande met allerlei snuisterijen van vroeger. Dit maakte de sfeer helemaal compleet.

foto: Andrea Margelli

Genoeg over het fascisme. Fertilia is een fascinerend stadje maar het regime van Mussolini heeft veel schade aangericht in Italie. Dat moeten we natuurlijk niet vergeten.

foto:Andrea Margelli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *