BlogSardinie

De wijn van Gianni

Het is oogsttijd. De druiven zijn rijp en de tractor staat klaar. Bijna iedere Sardijnse familie die op het platteland woont heeft zijn eigen wijngaard en dus zijn eigen wijn. Zo ook Gianni. Gianni is 34 en woont in Sassari. Samen met zijn vriendin Mariangela gaat hij bijna iedere dag terug naar zijn geboortedorp Torralbla. Daar woont zijn moeder en heeft hij een stuk land waarop hij druiven verbouwd. Sinds drie jaar produceert hij behalve voor zichzelf ook voor de verkoop.

foto:Andrea Margelli

De druivensoort van Gianni heet Cagnulari en is typisch Sardijns. Waarschijnlijk ligt de oorsprong in de tijd van de Spaanse overheersing. Er was een periode dat de druivensoort bijna verdwenen was maar gelukkig wordt onder andere door Gianni de traditie in stand gehouden.

foto:Andrea Margelli

De vendemmia (druivenoogst) is traditiegetrouw een groot feest. Iedereen komt helpen, vrienden, familie, buren.

Mariangela Porcheddu
foto:Mariangela Porcheddu

Na het plukken wordt er uitgebreid gegeten en natuurlijk gedronken. De moeder van Gianni heeft gekookt: Porceddu. Het in zijn geheel gebraden varkentje wordt geserveerd met de wijn van Gianni. Ondertussen vertelt Gianni dat zijn wijn perfect is voor bij vleesgerechten.
Het is een sterke wijn die het best tot zijn recht komt in combinatie met vlees of kaas.

foto:Andrea Margelli
foto:Andrea Margelli
foto:Mariangela Porcheddu

De geplukte druiven worden door een machine gescheiden van de takken en geplet. De overgebleven most wordt in grote tonnen gepompt.

foto:Andrea Margelli

Met de hand worden de bovenste druiven naar beneden geduwd en er wordt gist toegevoegd. Voor vandaag is het werk gedaan.

foto:Andrea Margelli
foto:Andrea Margelli

Een paar dagen later is het tijd voor de volgende fase. De most is gegist en moet worden gescheiden van de schillen. Gianni doet dat met een oude machine die met de hand moet worden aangedraaid. Een zwaar gewicht perst de wijn uit de most. Ook de vader van Mariangela, die ons de bijzondere nuraghe heeft laten zien,  is aanwezig. Dit is duidelijk mannenwerk en ook Andrea laat zijn spierballen rollen.

foto:Andrea Margelli
foto:Andrea Margelli
foto:Andrea Margelli

De wijn wordt in grote zilvere containers gepompt. Over een jaar, of langer, zal hier de wijn uit komen die Gianni verkoopt. We hebben natuurlijk wat flesjes meegenomen. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je Gianni’s wijn proeven? Neem gerust contact met ons op!

foto:Andrea Margelli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *