BlogSardinie

Pratende eilanden: Een festival op Sardinie

Ieder jaar, in de tweede week van september, verandert het Sardijnse kustplaatsje Palau in een swingend podium voor Sardijnse en internationale artiesten. Midden in de natuur vinden concerten, tentoonstellingen en workshops plaats. 

Het festival heet Isole che parlano: Pratende eilanden. Het is namelijk de bedoeling werelden die ver uitelkaar liggen met elkaar in dialoog te brengen. Hoe ze dat doen? Door zowel traditionele muzikanten als experimentele artiesten uit te nodigen. Het verleden met de heden laten “jammen” als het ware.

opzoeknaaritalie, italie, festival
foto: Nanni Angeli

 De eerste editie vond plaats in 1996. De jonge fotograaf Nanni Angeli, zijn musicale broer Paulo en een acterende vriend vonden dat het tijd werd voor een cultureel evenement in hun geboorteplaats. Palau was volgens Nanni een culturele woestijn: “Er was geen bal te doen op het gebied van kunst en cultuur. Ons idee was muziek, fotografie en theater te combineren met de schoonheid van het eiland.

opzoeknaaritalie, festival, sardinie
foto:www.margelli.nl

Het begon klein. De bezoekers en artiesten bestonden voornamelijk uit de lokale bevolking en vrienden van de drie organisatoren.

Nu, 17 jaar later, is het uitgegroeid tot een goed bezocht festival met internationale artiesten. Toch heeft het zijn kleinschalige sfeer weten te behouden.
Nanni:”Door verschillende concerten te organiseren op meerdere dagen voorkomen we dat het te massaal wordt. Ook de locaties wisselen per concert en mensen kunnen zelf kiezen naar welk concert ze wel of niet gaan.” Ook het feit dat het festival in september plaatsvindt heeft een reden. “Palau is een hele toeristisch dorp, in juli en augustus stikt het van de vakantiegangers. In september loopt het leeg. Door juist het festival in die periode te organiseren voorkomen we dat er hordes toeristen op afkomen en zorgen we meteen voor wat extra inkomsten in het naseizoen.”

foto:www.margelli.nl
Wat voor muziek kun je verwachten op Isole che parlano? Geen hip-hop of dance in ieder geval. Nanni: “We zijn altijd opzoek naar experimentele muziek, dingen die we nog nooit gehoord hebben. Bijzondere instrumenten, nieuwe technieken of juist traditionele melodieën.”
 
Zo zijn er dit jaar twee baskische zussen (Tkuknak) die een traditioeel baskisch instrument bespelen. Het instrument bestaat uit een houten, of ijzere, structuur die wordt bespeeld met twee stokken. Dit resulteert in bijna hypnotiserende ritmes. Ze spelen twee keer op het festival: onder de olijfbomen naast een oude kerk vlakbij Palau en op het slotconcert op het dorpsplein waar ze samen spelen met Amerikaanse percusionist Hamid Drake. Wil je horen hoe dat klinkt? Klik dan hier
opzoeknaar italie, italie, festival, sardinie
foto:www.margelli.nl

Daarnaast is er dit jaar een traditioneel Sardijns mannenkoor dat boven op de berenrots hun gezangen te gehoren brengt. De muziek in combinatie met het landschap is betoverend.

Nanni: “We hebben een aantal vaste locaties maar gaan ook ieder jaar op zoek naar nieuwe plekken. De omgeving is heel bepalend voor muziek dus we doen echt ons best geschikte plekken te vinden die bij de muziek passen.”

foto: Nanni Angeli
Dat kunnen zoals gezegd rotsen zijn maar ook concerten op het strand komen voor. En traditioneel eindigt het festival met de saluto al mare, groet aan de zee.
Dit jaar is het een trompettist die op de pier van de haven de zee gedag trompettert. 
Hij eindigt letterlijk met zijn trompet in zee.
Ciao mare tot volgend jaar!

opzoeknaaritalie, italie, festival, sardinie
foto:www.margelli.nl

het festival is helemaal gratis
voor meer informatie kijk op:
www.isolecheparlano.it

 
 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *