BlogSardinie

De Berenrots

Op Sardinie zijn rotsen, veel rotsen. Maar de ene rots is de andere niet.
Een van de bekendste is de Roccia dell’Orso, oftewel de Berenrots, op de noordoostpunt van het eiland.Boven op een berg in de buurt van Palau, op 120 meter hoogte, bevindt zich een enorm stuk graniet in de vorm van een beer. De wind heeft duizenden jaren lang, als een geduldige beeldhouwer, de rots bewerkt.
Er zijn aanwijzingen dat de Beer al sinds de prehistorie wordt bezocht door de mens. Tijdens de klassieke periode werd hij gebruikt als navigatiepunt voor schepen die de Middellandse Zee bevoeren. En naar het schijnt wordt de rots zelfs beschreven door Homerus.

Ook nu nog wordt de Berenrots druk bezocht door toeristen. Voor 2 euro heb je een kaartje en kun je beginnen aan de 540 meter lange trap die je tot in de buik van de beer brengt.
Het uitzicht is fenomenaal. Links kijk je uit op het eiland La Maddalena en je kunt zelfs Corsica zien liggen.

Het is onmogelijk de beer in zijn geheel te zien omdat hij zo enorm is. Om zijn kop te kunnen bekijken moet je door zijn buik, waar de wind op zijn hardst is. Op sommige dagen zelfs zo hard dat je alleen onder begeleiding de buik in mag.

De wind zal atijd blijven waaien. Dat betekent dat de Berenrots ooit zal verdwijnen. Eerst zal zijn kop eraf vallen en daarna zulen ook zijn voorpoten langzaam verdwijnen.Tot er niks van hem over is. Maar dat kan nog duizenden jaren duren. Gelukkig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *